Min tur!

   Jag lyssnar.

   Men visst har väl synen på Gud förändrats. Liksom allt annat förändras?

   Visst! Säkert! Guds utveckling och evolution, talar man sällan om. Från att ha varit en mycket verklig och konkret stamgud, i Främre Asien. För att ersätta de antika romerska gudarna, som Jupiter, Saturnus, Venus och Belona, med Jesus Kristus, Jungfru Maria och så alla de som blivit godkända och helgonförklarade. De som under deras livstider som människor på jorden, utfört mirakler, med Guds hjälp.

   Men Djävulen då? Är han också en gud, eller ett helgon?

   Snarare, enligt ditt sätt att förklara, är han nog en antites. Den antites som ska hjälpa, tvinga eller straffa människorna över till Guds sida igen, eller bli förtappade och brinna för evigt i helveteselden.

Istället för att plocka av matbordet, bära ut i köket, diska och dricka kaffe, tog de champagneflaskan, glasen och gick in i rummet bredvid. En gammaldags salong, med en öppen spis som fortfarande (Fabian hade testat) gick att elda i.

För trivselns skull, inte för värmens, tände Fabian en brasa, med vältorkad björkved han köpt från en granne i huset. Zanna sträckte ut sig i en stor, bred och lite dammig, röd sammetsoffa. Fabian satte sig i en fåtölj som tillhörde samma stil och utförande. Champagnen och glasen hade de ställt på ett soffbord som kunde tillhöra empiren.

   Det här är min egen teori, sa Zanna. Det fanns i Sverige, förr, en gammal politisk klyscha som löd: ”Frihet under Ansvar”. Den låter ju bra, men blir, om man tänker efter, lite av en truism, en självklarhet. Ungefär som att: ”Efter regn kommer solsken”, ”På morgonen stiger solen upp” och ”Huvudet upp och fötterna ner”.

   Haha!

   Ja, om man tänker efter lite, när man hör såna där självklara meningar, kan det låta lite lustigt. Hur som helst. Min uppfattning är att Djävulen står för Ansvaret och Gud står för Friheten. Konstigt vore det ju annars. Men eftersom Djävulen är en ”förförare” och en ”bedragare”, måste han ju locka med något som människorna som är lättpåverkade, lättlurade, föredrar lust och njutning, framför vardagens hårda arbete, med plikter, försakelser, offer och lidanden. Alla vill ha så mycket frihet som möjligt och så lite ansvar som möjligt, så är det och har alltid varit. Men då blir ingenting gjort. Jo, möjligtvis barn, blir gjorda.

   Då är det din tur!

   Vart var jag nu igen… Jo, drömbubblorna! De är alltså inte runda som klot eller sfärer? Eller som bollar och ballonger?

   Familjen Frånlandsvind brukade förklara för alla som orkade lyssna; att allt handlar om ”gestaltning”. Jag ska försöka ge en tillräckligt bra föreställning, eller bild. Ballongen är en bra metafor och liknelse, men bara om man trär den över den grövre, vidare änden av en tratt.

   Så att ballongens gummi eller plast täcker över det hål som man brukar använda för att hälla i, för att fylla på något med en smal öppning?

   Just precis! Man kan också tänka sig en klippa eller en berghäll, vid havet. När tidvattnets strömmar kommer in med floden till stranden, klipporna och bergen, fylls vattnet om och om igen, i åratal, i århundraden, in i samma håligheter och sprickbildningar. Tills att berget eller klippan urholkats, till att bli en skålformad fördjupning, ner i stenen.

   Det var väldigt omständligt det där.

   Ah, jag försöker vara lite poetisk, men det är nog inte en andhrybs främsta begåvning. Hur som helst strömmar vattnet in underifrån och upp genom hålet, för att fylla ut hålrummet. När jag säger ”vattnet”, menar jag egentligen det andliga teleporterat från ellekarna, på planeten Ellek. Eftersom det andliga tillhör en annan dimension, en annan frekvens och ett, i vårt universum, en immateriell egenskap, är det viktlöst och oberoende av sådant som gravitationen, tiden, rummet och de fysiska avstånden. Den fyller ut ”tratten med ballongen” och membranet ovanför håligheten släpper igenom de partiklar som uppstått hos ellekarna, på ljusårs avstånd, från Tellus.

   Fråga, du, nu.

   Ska bara tänka efter lite först… Gud och Djävulen? Vad har dessa med neoluddisterna och neoidealisterna att göra?

   De är intill förväxling lika. Allt härstammar ju från arten Människa, med hennes gemensamma förhistoria, erfarenheter, minnen och berättelser. Lite kryptiskt skulle jag säga att Gud är att: ”komma till”, medan Djävulen är att: ”komma från”, att lämna, överge och fly ifrån.

   Som att söka efter friheten och fly från ansvaret?

   Ja, nja, nästan, kanske?

   De tyska nazisterna hade formulerat budskapet ovanför den grind som för deras fångar ledde in till koncentrationsläger och förintelseläger: ”Arbeit macht frei”. Detta bara som ett exempel på hur människorna kunde förknippa arbete med frihet. Vilka var det som önskade bli fria? Jo, det var ju de tyska nazisterna, förstås. De ville se sig som ett ”Herrefolk” och därmed blev ju alla andra folk, automatiskt och självklart, deras slavar och maskiner.

   Aha, maskinerna igen!

   Javisst! Människorna skulle slita på jorden, för att belönas av Gud och därmed få tillträde till ett evigt liv i Himmelriket och i Paradiset, för all framtid, in i evigheten. Vad som skulle hände sen och utöver det, förtäljer inte historien.

   Så människorna ville att Gud skulle ge dem maskinerna? För att befria människorna från ansvar och arbete?

   Ja, det verkar så. Nu, min tur!