Zanna påverkades mycket mer än hon föreställt sig, av allt som Fabian berättat om familjen Frånlandsvind, hjärngänget, SpåRätt och stjärngänget. Allt verkade så lätt för dem att sätta igång med allt möjligt, stort och litet, på kort eller längre sikt.

Fabian hade förklarat att människor i bygden kring Dreva Bruk hade blivit av med sin enda mötespunkt inomhus, där de kunde ta en kopp kaffe, prata och läsa posten och tidningarna. Det gav Johan och Ylva ingivelsen till att fundera på och planera SpåRätt.

Att det kom att heta ”SpåRätt”, berodde på att någon första föreslagit namnet ”Spåret”. Men när de talade så mycket om framtiden och vad de ville i sin egen version och vision av framtiden, var det nog Johan som sa något om att man också måste: ”Spå rätt!”. Att spå, sia, förutsäga och spekulera var inte svårt. Det svåra var att, bland allt som fanns att välja mellan, av det man trodde om framtiden, så måste man anstränga sig för att finna fram till så som det verkligen skulle kunna bli.

Någon annan utifrånkommande förståsigpåare trodde att de skulle låta bygga ett köpcenter. Sådana växte upp som svampar ur jorden, lite överallt utanför den kungliga huvudstaden, då det begav sig.

Familjen Frånlandsvind, med hjärngänget och stjärngänget, hade sina rötter och föreställningar förankrade i Upplysningstiden, Rationalismen, Empirismen och Modernismen. Köpcenter fanns det och blev över, bland alla nyupptäckta och nyutnämnda ”Cities” runt Stockholm och ute i landet. Sverige var på god väg att ”svenglifieras”, till att allt som skulle verka seriöst, engagerande, effektivt och modänt, skulle vara formulerat på amerikansk engelska:

”Welcome to Sweden! The Land of the Northen Light”.

I vardagssvenskan blandade svenskarna in, ibland omedvetet, ibland medvetet, engelska ord, uttryck och slagkraftiga one-liners. De som inte förstod och begrep ett understatement som kunde vara lite långsökt, stod utanför gemenskapen. Det var också ett sådant glapp som skulle skilja ut neoidealisterna från neoluddisterna. Maskiner, med datorer, automater, skannrar, robotar och kontrollbord, hade så gott som alltid instruktioner, manualer och förkortningar, från engelskan. Allt neoluddisterna ute på landsbygden och i hembygden hade kvar till att åberopa som sitt eget, var deras gemensamma ursprung, kultur, traditioner, sedvänjor, talesätt, kläder, skor, verktyg, redskap och identitet. De kom ju ifrån, härstammade och var arvtagare till det lilla fåtal som en gång stannat upp på folkvandringstiden, just där. Där som nu var deras hemtrakter och hembygder. Av det skulle ingenting finnas kvar och bestå, om de försvann. Detta menade de, gav dem existensberättigande och större rättigheter, än alla de som kommit till samma marker, under senare tid.