Zannas historia.

Zanna hade, som alla människor, en far och en mor. Båda drabbades under Zannas uppväxt, av diagnosen: ”Effektivitetsmani”.

När forskare inom Psykiatrin, anlitade av redaktionen som gav ut uppföljarna till DSM 4, DSM 5 och senare, sökte vidare efter kunskap om de okända symtomen, var samtliga experter överens om att det var en smal och inte särskilt vanligt förekommande variant av diagnosen: ”Utmattningsdepression”. Flera var också överens om att ”Effektivitetsmanin”, kunde vara ett förstadium till ”Utmattningsdepressionen”.

Den världsberömde psykiatern och beteendevetenskaparen Lars Pastorius Stigheden, nominerad ett flertal gånger till Alfreds Nobels pris i Medicin, höll återkommande föredrag och skrev artiklar i Lancet och Science, för att beskriva och förklara sina teorier om: ”Effektivitetsmanins Orsak och Verkan”. Han hade skrivit en populärvetenskaplig version, som blev till en bästsäljare både i Sverige, USA, Kina och Australien. Neoluddisterna tog den ju som ett bevis på hur Neoidealismen förstört människors liv, när de inte längre kunde kontrollera och markera gränsen mellan arbetsliv och fritid. Kurt Titahn beskrev Effektivitetsmanin som, citat:

”Effektivitetsmanin har uppstått hos människor som ryckts upp från sina rötter, förlorat sin identitet, hembygdskänsla och förankring i den enkla, okomplicerade, konkreta och teknikfria vardagsverkligheten. Allt det som nu neoidealisternas maskiner, datorer, robotar och automater bestulit oss på. Därför flyr människorna och stannar hellre här hos oss, i Australien och Oceanien.” Slut citat.

Lars Pastorius Stigheden var själv, om inte en brinnande och passionerad entusiast, så i sin hållning en utövande neoidealist. Han tog inte aktivt avstånd från Titahns debattinlägg, men trodde ändå att ”Effektivitetsmanin” lika väl skulle kunna drabba neoluddisterna.

Zanna blev därför lite av en ”Pippi Långstrump”, men alls inte någon framtida version av Stieg Larssons och David Lagercrantz hjältinna Lisbeth Salander. Zanna, även om hon kunde uppskatta äventyr och vilda utsvävningar, hade tidigt funnit sitt intresse för att läsa, studera, forska och få veta mera.