Vid Dreva Bruk.

Dreva Bruk låg fortfarande där det låg, vid Breda Hjärnbruk, Kristin Frånlandsvinds Tummens Hemliga Trädgård och SpåRätt. Alldeles i närheten av vattenkvarnen och kvarndammen nedanför ängen där Kristin för första gången sett ellekarnas andeliknande varelser, vid skogbrynet uppe vid ängen. De som kunde likna älvor, hallucinationer eller glimmande och glittrande hägringar eller visioner av naturandar och andra övernaturliga väsen.

När familjen Frånlandsvind övergick till att bli aktiva i Hjärngänget, Stjärngänget och senare Maskingänget, var det ändå några som blev kvar och blev över, utan att hänga med eller bry sig om allt skapande och framtida gestaltande.

Sven och Siv Larsson, Ylvas föräldrar, fortsatte som vanligt att leva i en trevlig pensionärstillvaro, i sin ombyggda förrådsbyggnad, nedanför Axel och Sophie von Drevas järnbruk och herrgårdsbyggnad. Vilken tur att man på den tiden byggde så säkert och bra, med grunder som höll, utan att husen förföll eller rasade samman, i tuggorna från tidens huggtänder!

Den återkommande frågan om hur familjen Frånlandsvind vidareutvecklat Dreva Bruk och Breda Hjärnbruk till SpåRätt och hela den världsomspännande SpåRätt-koncernen, handlade som vanligt om pengar. Hur fick de det att gå ihop, ekonomiskt?

Det allra första steget och etappen kom från deras egna besparingar, bankkonton och plånböcker. Johan och Ylva hade sitt företag: ”Tummen & Rutan Spel”. Evert och Anneli bidrog med sina investeringar, från företaget: ”Gröna Paletten Konst & Hembygd”. Kristin och hennes nye sambo Tor sålde sina båda lägenheter, den ena en stor sexrummare med kök, vid Vanadisvägen. Tors låg på Frejgatan och var en gammal fyrarrummare med kök och pigkammare med egen ytterdörr. Johan och Ylva sålde också sin lägenhet, på Odengatan. Anneli och Evert sålde sina båda ettor med köksvrå. Turid sålde sin lägenhet vid Mosebacketorg. Jim Legg hade lite spridda egendomar överallt, men hade ändå resurser att klara sig med och bidra med.

Alla dessa pengar använde de till att köpa in sig i andelar i Dreva Bruk, rusta upp och bygga ut Hackerspaces och Makerspaces, i arbetarbostäder och hantverksbyggnader. Så kunde de, liksom många andra övergivna slott och herresäten, bidra till att den svenska kulturens traditioner fick nytt liv med den digitala teknologin, i den virtuella verkligheten och den andra och tredje maskinåldern.