Himmel och Helvete.

Zanna och Mich satt, under eftermiddagen och fikade, i det härliga solskenet:

   Det är så underligt med människorna, sa Mich. De verkar aldrig riktigt veta hur de vill ha det. När de väl bestämt sig, gör de nästan allt för att ångra och ändra sig.

   Det kan kanske tyckas så, utifrån ditt perspektiv, Mich. Men jag är övertygad om att de vet vad de vill, till och med alltför ofta och för fort.

   Då kan du väl förklara det där med Microkosmos och Macrokosmos för mig. Du vet; ”Så där uppe. Så där nere”.

   Vet inte om jag är den rätta till att kunna svara på det. Det är ju så stort, evigt och oändligt, utanför och bortom alla gränser och begränsningar.

   Som med Vintergatan och galaxerna?

   Javisst, det är en sån sak. Pulser, pulseringar och pulsationer, om det heter så?

   Vad är det?

   Att allt föds, växer, uppnår sitt optimala stadium i utvecklingen, för att så, likt en boll eller en ballong, med luften som går ur och kvar blir nästan bara ingenting.

   Tror människorna det?

   De som tänker så långt och så mycket, kan nog göra det. De allra flesta bryr sig mer om sin ekonomins pulsar, i vardagslivets bistra men ibland så hedonistiska och njutningsfyllda rutiner.

   Tänk va’!

   Vad tänkte du nu på, Mich?

   Tänk om det är så att hela det här universumet en dag skulle försvinna? Och allt som fanns med, inuti det? Som du och jag och alla de andra?

   Tänka kan du försöka med, men allt detta är så enormt att vi varken kan föreställa oss det, eller gestalta det, i för oss begripliga termer, ord eller bilder. Hon gjorde ett uppehåll och så sa hon:

   Jag har kommit på ett nytt medium! Det är en slags penna som också kan ge avtryck av en filmduk. Gnugga lite med pennan på en yta, jämn eller ojämn och, vips, kan du se en bild eller en film, direkt i den nyss tillagda ytan. Vill du ha en ”screenyta”, använda den till datorskärm, till teveapparat eller för att titta på något som någon annan vill ladda ner, så kan du eller ni med en gång se allt i pennans bläck, tusch eller krita.