Diskontinuitetens arméer.

Neoluddisterna, i deras olika former, gestaltningar och utformningar, nådde fram till den sista utposten av förtvivlan och desperation. Nu hade de inget mer att förlora!

Preppers och survivalister förberedde sig inför den stora, största och oundvikliga katastrofen. Det räckte inte längre med att gräva skyttegravar mot SpåRätts drönare och mikrorobotar. Visst kunde det upplevas som tryggare med att kunna kasta sig ner i ett dike, vid en eventuell atombombsbrisering, men vad hade de att överleva till och tillföra generationerna efter dem, efter den stora smällen?

I den gamla neoluddistiska ordningen blev männen till ”män”, och kvinnorna till ”kvinnor”. Det kunde låta självklart, men det gav dem trygghetskänslorna tillbaka.

Männen klädde sig i strikta uniformer och skyddskläder, medan kvinnorna gick tillbaka till hembygdens normer och värderingar.

Mao 2 4 Caesar var lika symboliskt laddad som trägudarna i Jan Fridegårds berättelser om i Trägudarnas land. Mao kunde fungera både som samlande totem, eller som det slutgiltiga förstadiet till mytologin som blev till faktisk verklighet, genom dystopiska filmer från 1980-talet, med Mad Max 1 och Mad Max 2, ”The Road Warrior”, ”Flykten från New York”, ”Robocop”, ”Bladerunner” och sist men inte minst ”Terminator”-filmerna. Det var i de sistnämnda man framkallade hotbilden av Singulariteten, när robotarna, datorerna och maskinerna en gång i en inte alltför avlägsen framtid skulle kunna skapa sig själva, till intelligentare ”levande varelser” som bekämpade de betydligt svagare och vekare människorna.

Neoluddisterna gjorde vad de kunde för att söka motverka och bryta ner nykonstruerade strukturer runt SpåRätt och diffarnas gömställen, tillhåll och bunkrar, på jorden.

Svartråttornas barnbarn strävade efter att förverkliga deras allra sista projekt; att göra om Mao 2 4 Caesar till en levande tidskapsel. På så vis hade de faktiskt haft rätt i att den andra, eller tredje, Fabian; Michel Cerné också arbetade med sin version av en tidskapsel, med sina krönikor som han nedtecknat tillsammans med Zanna.