De tre nornornas ödesväv.

Många av neoluddisterna var kristna, andra tillhörde gamla religioner, sekter och föreställningsvärldar. Uppe i det forna Norden fanns många asatroende och hedningar. De som trodde på att de tre Nornorna, Urd, Skuld och Verdandis väv, styrde hela tillvaron, till och med asagudarnas, jättarnas och dvärgarnas liv, in i minsta detalj.

Mich och Zanna fann en gammal skolskrivbok med berättelser om tre familjer som påverkats av Nornornas eviga hantverk. Den ena familjen hette Skott, den andra hette Vilja och den tredje hette Sidor. Zanna var inte säker på var, hur eller när de hade levt:

Det var Edgar Skott, med makan Viola och döttrarna Hedvig, Hillevi och Sibylla.

Familjen Vilja bestod av fadern Simon, modern Sabina och sonen Rasmus.

Severin Sidor var gift med Yrsa, med sonen Eilert och dottern Ingalill.

I den gamla skolskrivboken hade den okände uppgiftslämnaren delat upp boken i tre lika stora delar.

Det var tydligt att uppgifterna var sekretessbelagda och personerna, både till namn och till kön, kunde vara de omvända. En man kunde bära en kvinnas namn och identitet, eller tvärtom.

Varför den som med egna händer skrivit ner händelseförloppet var lite av en gåta för Zanna och Mich. Mich förstod inte alls vad det rörde sig om, medan Zanna kunde ana och gissa, men ändå inte vara säker.

Vad hade detta med de tre Nornorna att göra?

Kanske att skribenten var ödestroende, en fatalist, som ville få bekräftat att mot Ödets Makter hade inte ens gudar och gudinnor något vapen att sätta emot. Zanna läste högt, medan Mich lyssnade:

   Det var Edgar Skott, med makan Viola och döttrarna Hedvig, Hillevi och Sibylla. Edgar var en bra och ansvarskännande fader. Viola var likaså en trevlig och tillmötesgående personlighet. Det var bara det att hon sällan kunde hålla tyst med sina åsikter. Detta irriterade i högsta grad Edgar. Döttrarna gjorde vad de kunde för att söka medla mellan föräldrarna. De tog modern avsides och försökte förklara för henne hur hårt hennes man tog hennes ibland så beska och elaka ironier och sarkasmer.

   Tänk på, sa Sibylla; att Edgar innerst inne är en mycket känslosam och godhjärtad man. Såra honom inte i onödan, är du snäll. Sa Sibylla till deras mor Viola.

   Nu har du gjort det igen, svor Edgar till Viola. Det var som om han sprutade av aggressivitet, när han inte kunde hålla sitt eldfängda temperament tillbaka. Så lappade han till henne, i huvudet. Viola, som var ganska liten till växten, föll som en klubbad, av den så mycket längre makens hårda högersving. Så föll hon samman och han hjälpte henne till sängen, där hon blev liggandes, i någon timme.

   När hon vaknade till sans igen, var det dags för kvällsmaten. Hon lagade den som han ville ha den och de åt tillsammans, hela familjen, tills att det var dags för att se på teve eller någon spännande actionrulle. Edgar älskade sådana. Annars var alla tysta och ingen ville ta upp det som hade hänt. Tills att skammen och oron lagt sig och alla kunde dela med sig av lustigheterna från filmen, med bra one-liners, charmiga skådespelare och snygga aktriser.