Ja, det kan det va’, sa Zanna bestämt. Men, vet du, Mich, det verkar som vi går som katten kring het gröt!

   Då får den väl vänta tills att gröten svalnar då?

   Med det menas, vill jag säga; att vi kommer aldrig riktigt till sak!

   Men det är nog inte så lätt. Vi måste ha, som katten, tålamod.

   Det jag menar är att vi har en känsla, en instinkt eller en intuitiv upplevelse av vad vi är ute efter, men vi kan inte sätta fingret på det. Vi kan inte komma till skott!

   Skott? Var ligger det? I Skottland?

   Nej. ”Skott” säger man om när man ska skjuta med ett vapen. Man ligger och darrar på manchetten och försöker hålla tungan rätt i mun, men nära skjuter ingen hare.

   Bor haren i skott då?

   Vad jag menar är att vi måste fokusera och koncentrera oss.

   Mullvadarna, sa Mich.

   Mullvadarna, frågade Zanna.

   Ja, mullvadarna i New Yorks Lower East Side. De, om några, borde veta. Patti Smith.

   Patti Smith?

   Är inte hon en typisk neoidealist?

   En neoluddistisk neoidealist, i så fall.

   Neoidealisterna som vill ha global medborgarlön? Eller de som vill bosätta sig ute i rymden?

   Patti Smith vill nog inte ut i rymden… Tror jag.

   Men Andy Warhol, Lou Reed, Keith Richards, Mick Jagger, Debbie Harry, Victor Bockris, William S. Burroughs, Marianne Faithfull, Anita Pallenberg, Marlon Richards, David Bowie, Jade Jagger, Hubert Selby Jr. Vilka mer finns det, av Mullvadarnas lösa nätverk och gäng?

   Vi har, för att nämna några till, John Cale, Nico, Brian Eno, Kraftwerk, John Cage och längre tillbaka i tiden Marcel Duchamp och Man Ray. Så alla dessa kvinnor som aldrig fått något riktigt utrymme inom litteraturen. De som var musor och i många fall höll fester och evenemang. Som Gertrud Stein. Mannen som ägde Chelsea Hotel. Vad hette han?

   Var inte alla dessa egentligen neoluddister som drömde om ett ursprungligt ”förr”, eller ett ”Paradise Lost”?

   Eller om Människans Fri- och Rättigheter, i sann upplysningsanda?

De satt tysta en stund, för att höra universums klockas tick-tack. Eller för att lyssna till Sfärernas Musik…

   Så du menar, Zanna; att Upplysningstiden är den neoidealistiska kärnan?

   Nej. Jag tror mer på Jim Leggs tankar om Ådran som går genom Dreva Bruk och fram till SpåRätt Kunskaps- och Informationscenter. Ock så Tratten, förstås. Din ”Tratt”, Mich!

   Fåntratten?

   Nej, säg inte så! Den är inte fånig. Du är inte fånig. Den behövs verkligen att tas på allvar, för att åskådliggöra och gestalta skillnaden mellan före och efter.

   Före och efter, vad då?

   Jag tror så här, sa Zanna stolt: Ådran fortsatte fram till SpåRätt Kunskaps- och Informationscenter, för att där familjen Frånlandsvind skulle lämna över den andliga stafettpinnen till det redan existerande Hjärngänget vid Dreva Bruk och Breda Hjärnbruk. Det som bestod av Frånlandsvinds, men också av hackare och makare som arbetade med sina egna idéer och visioner, i Breda Hjärnbruks Makerspace och Hackerspace.

   Jaha, sa Mich. Och så…?

   Och så, fortsatte Zanna; bildades Stjärngänget av de aktiva inom familjen Frånlandsvind, hackarna, makarna, bibliotekarien i SpåRätt, Björn Ìsbjörnsson, de unga skoleleverna, med Ludde, Lotta och Nicke och senare Pierre, i astronomi- och ufoföreningen EarthStar. För att senare få ökat stöd genom tvillingsyskonen Sophie och Adam Frånlandsvind, från ellekarna och deras representant andrarten Baltazar Vaduvill. Det blev själva den andliga inkörsporten till verksamheterna och senare det gigantiska, multinationella, kosmopolitiska och intergalaktiska SpåRätt.

   Allt med den där rösten, undrade Mich.

   Fusionering och sammansmältning av legeringar, svarade Zanna.