Det vore, i familjen Frånlandsvinds värld, som att tro att pappa Rudolf, mamma Kristin, sonen Johan, dottern Turid och hunden Tummen just stigit iland från Egons båttaxi, för att snart öppna dörren till stugan de hyrt på Tallholmen och gå in i Knuttorp.

Inte som om Tiden stod stilla, men som om alla händelser pågick parallellt, istället för i en serie av dåtid, nutid och framtid, alldeles intill varandra, men med täta skott emellan.

För att backa Tiden, måste också Rummet förflyttas runt i etthundraåttio grader. I framtiden skulle den Stora Glömskan finnas framför dem och det Stora Självklara, bakom dem.

Mich hade funderat vidare över Tratten, eller Timglaset.

Det borde finnas ett slags filter, mellan det Stora Självklara och den Stora Glömskan. Ungefär som Sigmund Freud hade tänkt sig det Förmedvetna, det Medvetna och det Undermedvetna, eller Omedvetna.

Freud hade sannolikt, trodde Mich, tänkt sig detta som ett slags anfall eller en attack, framifrån. Det Medvetna mötte det som fanns i Det Förmedvetna, med Försvarsmekanismerna, som filtrerade och förpassade Verklighetens konkretioner ner i Det Undermedvetnas katakomber. Där hamnade de, tills de rasade ner i den Stora Glömskans avgrundsdjupa slukhål. För att aldrig mer kunna hämtas upp, dammas av, analyseras och vidimeras.

Neoluddisterna hade varit övertygade om att det Stora Självklara skulle gynna dem, i den slutliga uppgörelsen med neoidealisterna, men så blev det inte. Det Stora Självklara föll på att ingenting längre var så självklart, som alla av de äldre och som hamnat utanför, hade trott.

Utvecklingen i Sverige hade visat att människorna hellre röstade med fötterna, än med sina politiska ideal. När Konsumbutikerna konkurrerade ut lanthandlarna, förklarade alla som bodde på landsbygden att de ändå skulle stödja den lokala handlaren. Men så gick det som det gick. Lanthandlarna lades ner och försvann. Konsum tog över och försvann. Människorna, neoluddisterna, skaffade sig bilar och reste till där det var billigast och enklast att köpa sina dagligvaror.

Nästa steg i utvecklingen var inflyttningen till större samhällen, köpingar, städer och de blivande storregionerna. I öster fanns Mälardalen. I väster Bohuslän och i söder fanns New Christiania, med en sammanslagning av Köpenhamn, Malmö och Oslo. SpåRätt bildade den nya administrationen i SpåRätt Star City of Scandinavia.

I Norrlands inland utropade man:

” – Vi flytt int’!”

Men kvinnorna flyttade ner till Stockholm, medan männen blev kvar. De kallade Stockholm för ”bögträsket”, men vad skulle de själva hitta på, utan kvinnfolket?

En satsning blev att försöka hämta kvinnor från Ryssland och de forna Öststaterna. Men av vad skulle de leva? Alla kunde ju inte leva på jakt och fiske?

Då kom Medborgarlönen och Medborgarlånen som en sista räddning. Männen blev sittandes i stugorna, på barerna eller i samlingssalens lördagsdans, för att bevara och förklara att:

”Rock n’ Roll will never die!”