På vilket sätt skulle neoidealisterna föredra att vistas ute i rymden, hellre än att de bofasta neoluddisterna sökte sig dit?

   Det sägs att en av de största uppfinningarna från järnbrukens smedjor, var stigbygeln eller stigbyglarna, eftersom de måste vara två.

   De som red på hästar behövde dem, till vad då?

   Stigbygeln gjorde det lätt för ryttaren, resenären, kuriren eller krigaren, att hålla sig kvar och fast i sadeln. Med stigbyglar och hälarna kunde ryttaren skynda på hästen, med sparkar och slag, men de riktiga ryttarna och riddarna var duktiga på att ta hand om och se till sina hästar. De var ju den tidens racerbilar och sportbilar. En god häst kunde vara värd mycket, mer än en kapplöpningshäst idag. Dåtidens kungar, adelsmän och herrefolk ville gärna avbildas till häst, med porträtt på målningar eller som statyer.

   Men de bytte väl häst, då och då?

   Jovisst, kurirer som måste komma fram snabbt bytte häst i stall och på värdshus. Men det var fortfarande som att tanka sin bil, mäta oljan eller kolla lufttrycket i bildäcken. Hästen var ett bruksföremål, inget sällskapsdjur eller som man kelade med på sin fritid. Med hästarna kom också modet att jaga andra djur till häst.

   Vad, undrade Mich och kliade sig i huvudet, vill du säga med det här?

   Jo, rörligheten ökade, både till land och till vatten.

   För att hästar och vandrare skulle ha lättare att ta sig fram, byggdes broar och bättre vägar. Man högg ner skog, dikade ur träskmarker och såg till att hålla vägarna framkomliga för postiljoner och andra budbärare.

   Vilket ledde till att neoidealisterna…?

   Att neoidealisterna frigjorde sig från naturen och landsbygden, för att bosätta sig i samhällen, städer och kunna flytta ut i rymden. Det öppnade upp för mer av flexibilitet och rörelse. Med naturvetenskaperna Biologi, Kemi och Fysik, kunde man tillverka mer både syntetiskt och artificiellt.

   Vad är skillnaden på de två?

   Ska jag skämta lite, sa Zanna, så är du en typisk artificiell varelse, Mich, medan jag är en syntetisk, det vill säga; sammansatt. Du är konstgjord tillverkad andhryb, medan jag består av delar, atomer, partiklar och kvantar, från allt omkring mig, ifrån mina föräldrar, släktingar, miljön och naturen.

   Men neoluddisterna är varken det ena eller det andra?

   Jodå, det är de naturligtvis! Deras tillvaro, verklighet och vardag, förändras ju den med, med eller utan deras godkännande eller medverkan.

   Saknar de den där driften?

   Ja, hela deras vardag består ju av att bekräfta att den dagen de vaknat i, bara är en följdverkan och en effekt av dagen innan. Den nya dagen är inte ny. Den är precis som dagen innan, men med ett urval av variationer, som kan förändras i det oändliga, utan att någon påverkas eller kan påverka det.