Massorna ute i rymden.

Nostalgin bland neoluddisterna kunde också tolkas som en separationsångest. När de blivit helt övertygade om att den enda vägen framåt också ledde uppåt, ut i det kolsvarta universum ovanför dem, skulle deras hemplanet Tellus snart bara bli ett sandkorn bland andra, ute mellan stärnor och galaxer.

Naturvetenskapare och tekniker fick stora arbetsuppgifter och höga timarvoden, när de arbetade dygnet runt med att säkerställa harmonin och balansen, ute kring Tellus solsystem. Att använda råvaror från jorden och Månen var en sak. Att bryta ner hela massan till material att tillverka rymdskepp, rymdstationer, rymdstäder och blivande nya himlakroppar, var något helt annat. Utan Månen som snurrade kring Tellus skulle tidvattnet stanna och annat levande på jorden kunde decimeras och kanske helt försvinna. Matematikernas och de teoretiska fysikernas siffror måste stämma på decimalen, för att inte hela solsystemet skulle falla sönder och isär.

Astronomerna menade att hela universum, eller alla universa var i ett ständigt fallande. Därför verkade det som om allt stod stilla.

Astrologin, den typlära och förutsägelse om framtiden som funnits redan när de Tre Vise Männen sökte upp Joseph och Jungfru Maria, vid krubban där Jesusbarnet låg, utanför Betlehem, den teorin användes sällan som något seriöst och betydelsefullt.

När Adam Frånlandsvind och Jim Legg fått sina första uppgifter från Baltazar Vaduvill och ellekarna om hur de skulle utforma den första serietillverkningen av cyborgen Andrarten, använde de sig istället av Enneagrammen som typlära och särskiljande klinisk praktik.

Med Enneagrammen kunde de, i en dator som försåg syntetiska genetiska program med slumpartade variationsbredder, kunde de nytillverkade levande syntetiska cyborgerna snart bli alltmer olika, för att i framtiden undvika inavel och de genetiska skador och sjukdomar som alltför nära släktskap inom gruppen och stammen kunde medföra. Därför tillämpade man, vid sidan om enneagrammen, den totemkultur som de hämtat från aboriginerna i Australien. Varje andrartindivid skulle ha sin egen totemsymbol.

När utflyttningen av människor pågick, från SpåRätt Eurasia och ut till de första rymdstäderna SpåRätt EarthStar Space Town, Space City och Space Suburb no 1, fanns det en stor risk för att en andlig och psykologisk svacka skulle uppstå bland de människor i SpåRätt Star City of Stockholm, SpåRätt Star City of Scandinavia och SpåRätt Star City of Eurasia.

Kungafamiljen hade redan abdikerat, för att flytta ut i rymden till sitt Space Castle of The Sun. Därför övergick man i Sverige och Scandinavia till statsskicket republik. Eftersom det enda som riktigt räknades nere på jorden, var Nöjesindustrin. Där var alla deejays, diskjockeys och andra underhållningsartister den högsta och mest betydelsefulla klassen. De hade ju inget riktigt inflytande på SpåRätts adminstration, eller den digitala huvudstaden i Ljusdal, utan försåg människorna i deras vardag med fest, glädje och gamman, så länge någon av dem fortfarande var vakna och i livet.