Men det betyder väl, sa Mich, att neoluddisterna faktiskt har rätt, eller?

   Visst har de, på kort sikt, rätt! Visst kommer maskinerna att ta människornas arbeten och möjligheter till att försörja sig och sina barn, ifrån dem. Det är därför som Global Basic Income kommer att ta ifrån dem deras starkaste argument. Men inte nog med det. De fortsätter i ett önsketänkande, från förr. De tror att jorden, här på planeten Tellus och någon slags ”Gud” kommer att se till dem, även i framtiden.

   Jag förstår vad du menar, sa Mich. Du tänker verkligen som en neoidealist. Inte sant?

   Jag skulle hellre vilja kalla mig för en ”neorealist”, men även verkligheten kräver av oss människor att vi tror på något, in i en föreställd, hypotetisk, verklighet. För att kunna odla mat, måste man tro att den kommer att växa. Annars är det ingen idé.

   Jag kommer att tänka på igen, sa Mich, de här människorna som blev ”intressanta”. Hur var de?

   Vänta. Ska bara göra i ordning min väska, för att gå iväg till mötet med Juryn. Kommer strax!

Mich var själv sysselsatt med att fundera vidare över sin konstruktion av ”den andliga destilleringsapparaten”. Visst var det väl konstigt, tänkte han, att ”spirit” och ”spirituosa”, båda hade samma betydelse som de som talade med andar, spiritisterna?

Så grunnade han vidare på orden och begreppen som andliga. Kunde det vara så enkelt att andegodset eller det osynliga, kunde vara detsamma som intellektuella äganderätten och immaterialrätt? En tanke eller en idé var ju ingenting, förrän den gavs en form och blev till materia eller gestaltades i ett material. Detta var ju något som alla menade var självklart. Men var det verkligen så enkelt?