Hon gick in till Mich där han satt och arbetade på golvet:

   Vad tycker du, är du för eller emot global medborgarlön?

   I princip så är jag emot. Vad ska människor hitta på? Vad ska de göra? Men det är ju inte mitt problem, som andhryb. Vad säger du själv?

   Ja, vad ska människorna göra? De kan välja att göra precis vad de vill. Nu är det väl ändå så att många väljer att flytta ut i rymden. Där ute är det inte samma problem.

   Hur har ni löst det där?

   Det är datorer och maskiner som håller människorna sysselsatta och igång. De flesta arbetar med förstärkt virtuell verklighet. De som gillar att meka med bilar, kan göra det med sin virtuella bil i sitt virtuella garage.

   Det är ju en bra lösning!

   Javisst! De som visar sig vara duktiga på att reparera och laga, kan komma in på sådana utbildningar som SpåRätt har, där de kan arbeta med verkliga modeller och projekt. Som vanligt är allt upprätthållet av ett fiktivt belöningssystem, så att människor upplever sig som uppmärksammade och deras arbetsinsatser betygsatta och, när det passar, belönas med ledighet eller semestrar.

   Är inte det en självmotsägelse? Om de så önskar, kan de vara lediga jämnt och ständigt, utan att behöva arbeta, sträva och konkurrera med varandra.

   Jovisst, sa Zanna, men de tycker om det! De känner sig meningsfulla och betydelsefulla, när de tycker att de är bättre än någon annan eller har utfört en arbetsinsats till datorns, ”chefens”, belåtenhet”.

   Vad tänker du om systemet med ”Global Basic Income”? Skulle inte företagen protestera om de måste betala ut löner till människor som ingenting gör?

   Vill de, så kan de så klart välja att anställa människor istället för att använda sina maskiner. Men det är så många fördelar med maskinerna, att företagen hellre använder lojala och alltid producerande maskiner, än människor som blir trötta, sjuka, missnöjda eller bara maskar. Så vill de ha fikapaus, gå på toa, prata med kollegor och gå hem lite tidigare. Då är det lättare att se till att produktionen flyter fritt och utan skavanker, med maskiner som går på solenergi eller har program som letar fel och brister i arbetsrutinerna.