Lou Reed hade en filosofie kandidatexamen i engelska och litteraturhistoria. Ändå ansågs Iggy Pop vara kunnigare än Lou Reed, i deras samtal om poeter, författare och litteratur.

Det var några få poeter och författare som haft större inflytande än andra på The New York Renaissance. Sådana som Arthur Rimbaud, William Blake och, från den egna samtiden, beatförfattaren William ”Bill” S. Burroughs. Av Arthur Rimbauds verk var det hans ”Illuminations”, som lästes av alla.

Patti Smith, från början lärare och poet, som vuxit upp i ett hem där man trodde på Jehovas Vittnen, blev den kvinna som starkast upplevde Punkens ande och själ. Hon var en tid tillsammans med konstnären och den blivande fotografen Robert Mapplethorpe. Tack vare honom och andra lät sig Patti övertygas till att börja sjunga, från scenen. Långt senare skrev hon två självbiografiska böcker, om sitt liv med Robert Mapplethorpe och hur hon levde ensam som äldre. Hon skaffade sig en polaroidkamera från 1960-talet och fotograferade med den svartvita bilder av saker, stämningar och motiv som hon tyckte om. De ledde senare till att hon hade en egen fotoutställning, bland annat på Kulturhuset Stadsteatern i SpåRätt Star City of Stockholm. Det var år 2016, innan SpåRätt avancerat så långt i sin kommersiella och ideologiska utveckling, att medborgarna insett dess inflytande i deras vardagsliv.

Patti Smith var således en multikonstnär, med poesin, musiken, sången, de självbiografiska böckerna och sina lite melankoliska fotografier och bilder. Flera av bilderna hade gravstenar som motiv. Där fanns med William S. Burroughs, Jean Genet och Samuel Beckett. I anslutningen till utställningen hade Patti tillsammans med kuratorn och Stockholms Stadsbibliotek, satt samman ett ”Patti Smiths Bibliotek”, där besökarna också kunde låna böcker från biblioteket och stadsbiblioteket. Där fanns böcker av Michael Bulgakov, Henning Mankell, som Patti kände och umgicks med, Mary Shelleys ”Frankensteins Monster eller Den Moderne Prometeus” och en hel del av andra författare från Romantiken, Symbolismen, Surrealismen, Nya Romanen, Beatgenerationen och övriga Modernismen.

Nu satt Mich och Zanna med en digital version av hela utställningen framför sig, lite mer än hundra år senare. Kvar fanns pdf-listan över vilka böcker som funnits med i ”Patti Smiths Bibliotek”:

   Vad tror du, frågade Mich, ledde till att dessa unga människor lärde känna varandra?

   Ja, visst är det konstigt! De var ett så litet fåtal, men fann ändå varandra i den stora staden New Yorks bohem-kretsar och slum. Många av dem var ju narkomaner, prostituerade, transvestiter, transsexuella, homosexuella och outsiders.

   De som utgjorde förbilden och idealet till The Moles, Mullvadarna.

   Det var två revolutioner som pågick samtidigt, men som inte påverkade varandra. Den ena var ju den politiska, socialistiska, kommunistiska eller anarkistiska.

   Men inte de här väl, sa Mich?

   Nej, de ville något annat. De ville naturligtvis bli kända och rika, för att kunna leva sina liv i frihet.

   De var ett slags ”trasproletariat”.

   Ja, de levde på socialbidrag, kanske kriminalitet, droglangning, prostitution och så med intressen för teater, musik, poesi, konst och, i brist på annat ord: performance.

   Flera av dem var, ja, kanske inte religiösa, men… andliga, eller spirituella?