Berndt och Elisabet på flykt.

Under en period i mitten av 2000-talet verkade det som om politikerna i SpåRätt Star City of Scandinavia övergav landsbygden, glesbygden och ödebygderna runt i Sveriges avlånga land.

Bernt och Elisabet hade för länge sedan flytt bort över Bottniska Viken, för att tillsammans med en liten grupp neoluddister ta sig vidare ner genom Finland och över till Ryssland och Sibirien. Där hade Elisabet och Berndt gått sin egen väg, för att efter en lång tids vandring finna fram till ett övergivet hus. I huset hade de funnit allt de behövde, för att stanna och överleva i ensamhet och frihet.

SpåRätts spaningsflygplan var inte främst intresserade av människor. De som de fann, transporterades tillbaka, med eller mot deras vilja, för att placeras i uppsamlingsläger för att kanske senare få ett nytt liv ute i rymden. De som försökte fly, bedövades med gas och väcktes upp när de hamnat i något provisoriskt sjukvårdstält.

På andra håll gick det värre till, när fältjägare och prisjägare hade interna uppgörelser, för att skjuta och skada varandra, i sina underhållningssafaris. Det hade alltid funnits människor som aldrig helt kunde acceptera att spela dataspel eller leva sig in i virtuella världar, utan måste ha den senaste uppgraderingen av den verkliga verklighetens gränssnitt. När inte underhållningsjägarna funnit varandra, i sina tävlingsjakter, kunde de, bara på skoj och för att de inte hade något att göra, skjuta på oskyldiga människor och djur.

Andra neoluddister dog mer naturliga dödar när de drabbats av svält, undernäring, brist på friskt och rent vatten, eller blivit nedsmittade av någon kringvandrande grupp som bar på malaria, pest, hiv eller förkylningar med multiresistenta bakterier och virus. Det var sådant som man inom SpåRätt ville förhindra med att infånga de neoluddister som fortfarande var fria och på flykt.

Bland neoluddisterna spreds ständigt nya rykten om hur förfärligt neoidealisterna behandlat sina infångade flyktingar. Därför var det inte konstigt att de gömde sig så gott de kunde, när de hörde ljudet från flygbilar, helikoptrar, förarlösa drönare och containerdrönare, större än de gamla jumbojetplanen och herkulesplanen.