De Stjärnklara går Outspace.

Efter en paus med te, smörgåsar, bakelser och kakor, i Hôtel Diplomats teservering, fortsatte de med intervjun. Mich frågade:

   Hur lång tid tog det från att ni hamnat i karantän till att Go Outspace, fram till att ni satte er i rymdskytteln? Vilka steg måste ni gå igenom?

   Det gick mycket fortare än vi hade trott, svarade Maria.

   Det tog väl några veckor, eller högst två månader, sa Raymond.

   Vad fick ni göra då?

   Det allra första, svarade Maria, var att svara på en massa frågor. Frågorna ställdes av datorer, med enkla ikryssningsfrågor med flera färdiga alternativ till svar. Sedan blev det lite mer komplicerade frågor, där vi skulle formulera med våra egna ord, varför vi ville ut i rymden, vilka förväntningar och eventuella tidigare erfarenheter av rymden vi hade och hur vi hade tänkt oss att leva och försörja oss, där ute.

   Så hamnade vi i en gruppdiskussion. Där fanns det med en intervjuare, från Ministralen.

   Vad är Ministralen?

   Det är den verksamhet inom SpåRätt som administrerar alla beslut om människor och deras sociala liv, ute i rymdstäderna. De ska väl främst syssla med att sätta rätt man på rätt plats, sa Raymond.

   Det finns, svarade Maria, många olika rymdverksamheter inom SpåRätt. Det vanligaste vi här på jorden tänker på, här i Stockholm och Sverige, är ju SpåRätt Star City of Stockholm och SpåRätt Star City of Scandinavia, med president DJ Carola Kilroy, borgmästare DJ Jocke Langer och huvudadministratör DJ Monica Bergmark.

   Varför, undrade Zanna, har de alla ”DJ” framför sina namn?

   Det är, tror jag, svarade Maria, för att alla ska veta att de tillhör deejayklassen i samhället. De som har hand om underhållning, nöjen, uteliv, turism och sådant. Den administrativa, digitala huvudstaden i Sverige, finns ju i Ljusdal. Där allt sköts av Hårddisken, centraldatorn och de administrativa datanätverken. Det finns naturligtvis människor som arbetar som administratörer där också, men de är ändå underställda Hårddisken. På det sättet slipper vi från insideraffärer, korruption, vänskapsallianser, svågerpolitik, nepotism och andra såna mänskliga moraliska och juridiska svagheter och mänskliga faktorer.

   Det är just sånt som vi fick lära oss, när vi utbildades av Ministralen i SpåRätt Medborgarskolan. Att klara av den utbildningen var ett villkor för att få flytta utomjords.

   Ni verkar kunna det där som ett rinnande vatten, skrattade Zanna.

   Ja, Ministralen är mycket noga med, sa Maria, att den dag vi lämnar jorden och jordlivet, ska vi förstå och veta hur allt här nere, som fortfarande fungerar som våra energikällor och beslutande organ, ger oss både möjligheter och begränsningar. På så vis kan vi undvika konspirationsteorier, politikerförakt och skrämselpropaganda från neoluddisterna, om etablissemangets verkliga makt. Nu vet vi att allt sköts digitalt och elektroniskt, av maskiner, datorer och robotar. De styrs av ettor och nollor, men man har också infört alternativ med både-och eller varken-eller. Det blir en större bredd på besluten då, än med bara binärt och dualistiskt.