Andra dagen i drömmaskinen.

Zanna och Mich behöll samma morgonrutiner från dagen innan. Zanna kopplade på teven för att se om det fanns några nyheter, men det mesta var reklam för nya produkter som hade tillverkats för medborgarna ute i rymden. SpaRätt Entertainment hade en programpunkt som handlade om en familj som var på väg att flytta ut. Publiken fick följda dem genom ungefär samma resa som Zanna och Mich precis gått igenom. I teveprogrammet hoppade man över all den tid som gått åt till att vänta och invänta information. De människor som ännu inte hade beslutat sig för om de ville flytta eller inte, eller de som levde och bodde bland neoluddisterna, skulle ges en upplevelse om hur enkelt, bekvämt och trevligt det vore att följa med Exodus, utflyttningen Outspace.

De hade kommit överens med Mary och Joe att de skulle ses på eftermiddagen, för att tillsammans gå ner till Ekstacentret.

Efter frukosten gick Mich till sin drömmaskin. Han kopplade på den och inväntade klartecknet.

Idag hade han planen att inifrån beskriva hur drömmaskinen var uppbyggd. Den måste ju ändå bestå av några slags fysiska delar, annat än bara själva den tomma kuren, fylld av drömkulor?

Han drog upp den lite tröga dörren och steg in bland drömkulorna. De gav vika som om de legat och flutit i ett långsamt, fördröjt vatten, eller en trögflytande olja. Han tog något steg framåt i behållaren och kände hur han lämnade golvet under sig och blev svävande bland kulorna. Det kändes som om han rörde sig som om han crawlade, eller rörde sig likt en tung ödla, eller med långa armar som en gorilla. Han rörde sig in mot ett mörker, tills att han gått igenom en passage. Det var som om han befann sig inne i en teater, med en ridå framför scenen, kulisser och ett draperi. Allt var mörkt. Det var dammigt. Mich nös några gånger.

Det var alltså så som det såg ut bakom drömmen, tänkte han. Han hade anat det tidigare, när han tycktes ana att det han varit med om i en dröm, utspelade sig på någon scen eller scengolv, med möbler, stolar, bord, skåp och prydnadssaker, som om han var med och spelade i August Strindbergs pjäser ”Dödsdansen” eller ”Fadrern”.