Mich möter Johan Frånlandsvind.

På förmiddagarna ägnade sig Mich åt att arbeta i drömmaskinen. Drömmaskinen registrerade allt som hände i den. Det som var ovanligt, jämfört med en vanlig dröm, var att Mich kunde vara med att bestämma innehållet i drömmarna, men de speglade också hans förväntningar.

När Mich läste all information om familjen Frånlandsvind som fanns tillgänglig, tyckte han att Johan Frånlandsvind var vagt beskriven. Johan var son till Rudolf och Kristin och storebror till Turid.

Det var tack vare idén som Ylva Svensson, som senare skulle gifta sig med Johan, som de kom på att tillverka en lek och ett spel åt Turid: Diamantkattens Skatt.

När Ylva och Johan flera år senare startade sitt företag Tummen & Rutan Spel, var det just Diamantkattens Skatt som blev deras paradnummer och det spel som soldes bäst. De hade tillverkat det i tre versioner; ett datorspel, ett rollspel och ett spel med bräda och brickor.

De sålde också andra spel och hjälpte unga speltillverkare att komma in på marknaden. Efter flera år sålde de hela spelbutiken och rättigheterna till Diamantkattens Skatt.

Familjen Frånlandsvind hade ett familjemöte där alla fick ha ett ord med i laget. Johan och Ylva frågade sina familjer om vad de skulle satsa på nu?

Siv, Ylvas mamma, föreslog att de skulle köpa något gammalt nedlagt järnbruk, för att starta ett museum eller kanske en konferensanläggning. Sven, Ylvas pappa, tyckte att Sivs idé var bra, men att de skulle göra något mer, än bara ägna sig åt gamla tider och föremål.

   Vad händer idag, här och nu, inom teknik och forskning, frågade han.

Turid hade svaret:

   Jag säljer ju 3D-skrivare. Kanske en verkstad dit människor kan komma för att arbeta tillsammans med sådana apparater, som ändå, än så länge, kan vara dyra och svåra att komma igång med.

Evert var Johans och Ylvas son. Han hade nyligen också startat ett eget företag, tillsammans med sin hustru Anneli: ”Gröna Paletten Konst & Hembygd.

Evert sa:

   Vi kan visa hur järnbruket fungerade förr och hur framtidens teknik kommer att ersätta den? Vad kommer att hända med järnbruket och hembygden, i framtiden?

Turids fästman Jim Legg hade ännu ett förslag:

   Det har länge pågått en debatt om ifall människorna ska följa den cirkulära tiden, eller den linjära tiden. Min uppfattning är att tiden fortfarande är linjär. Om det är så, kan vi visa på hur den linjära tiden fortsätter in i framtiden? Vad kommer att bli möjligt i framtiden? Vad kan vi bidra med för att människornas liv på planeten Tellus ska bli bättre.

Kristin och hennes nya livskamrat Tor satt och lyssnade. Kristin sa:

   Jag för min del vill gärna bidra med att ha ett naturalie- och kuriosakabinett. Eller en lekplats för barn, en gotisk trädgård, med utrymmen där de kan springa runt, leka, gömma sig och ha hemligheter. Gärna en lönngång ner till vattnet också. En örtagård kanske redan finns?

Alla lovade att hjälpa till med att hålla ögon och öron öppna. Fanns det någon övergiven gård eller bruk som inte låg alltför långt bort, som de skulle kunna ta över, restaurera och göra till sitt?

Ett gammalt järnbruk var säkert kulturminnesmärkt, men, inom rimliga gränser borde man ändå få göra i ordning det, modernisera och snygga till.

Sven fann ett lämpligt objekt. Det var paret von Drevas järnbruk, strax söder om Enköping, alldeles i närheten av Mälarens strand. Axel och Sophie von Dreva hade satt igång bruket, med en stångjärnshammare, för att tillverka verktyg, redskap och stigbyglar. De var där och tittade några gånger, tills de gjorde slag i saken och köpte Dreva Bruk. Johan och Ylva döpte sin verksamhet till Breda Hjärnbruk vid Dreva Bruk. Även om det kom människor som ville arbeta med händerna, ville Johan och Ylva på detta sätt betona att också tankearbetet var av betydelse.

Turid, som tidigare varit försäljare och presentatör av Fogelqvists 3D-skrivare The Owl, med skrivarmassan The Gnome’s Dough, bad Fogelqvist om hjälp för att inrätta ett Makerspace, där de skulle kunna ha flera små verkstäder intill varandra.

Sven, Siv, Evert och Anneli skapade den andra verkstaden Hackerspace, för de som ville komma och arbeta med datorer.

Tor och Kristin städade ur smedjan med stångjärnshammaren, intill vattenkvarnen och kvarndammen. Det kom att bli lite till deras ställe. De brukade sitta där och njuta av solskenet och ta emot och samtala med turister som kom förbi för att titta på den gamla smidestekniken från 1600-talet.