Vardagens slit.

Zanna och Mich började varje morgon med en stund i sina drömmaskiner. De studerade allt det material som ingick i drömmaskinerna, men eftersom Mich var en andhryb kunde han använda drömmaskinen lite annorlunda än människorna. Med sin förmåga till att förstärka sina upplevelser, kunde han styra händelserna bättre, än människorna.

Som i nattens drömmar, under REM-sömnen, kunde ingen människa i förväg bestämma innehållet i drömmen. Möjligtvis hur drömmen skulle inledas, men efter bara några klipp i drömmen, skulle innehållet och handlingen förändras.

Det hade funnits schamaner, siare, mirakler och charlataner, som menat att de kunde tolka drömmen till att förutsäga framtiden eller förutsäga en händelse. Några kunde kanske göra det, men betydligt vanligare var det med dèja vuer, med händelser och handlingar som kändes som om det hänt förut. Förutsägelserna var vanligast efteråt, när någon bekräftat för någon annan att:

   Det här har jag drömt!

Vad som var före eller efter eller orsak och verkan, skulle behövas en metod för att registrera och bearbeta drömmen både inifrån och utifrån.

Mich kunde återvända till drömmen med Johan, Ylva, Sophie och ellekarna. Han frågade Johan:

   Hur kom du på det här med SpåRätt?

   Det var en ren tillfällighet. Under många år hade NASA, vetenskapsmänniskor och forskare förutsagt att vi människor i framtiden skulle flytta ut och bo ute i rymden. Det skrevs science fiction-böcker, televisionen visade rymdoperor och serier som handlade om människor som levde på andra planeter eller i rymdfarkoster. Det var bara att ingen beskrev eller berättade om hur allt hade börjat. Vad hände som gjorde att människorna föredrog att bo utanför Tellus, än fortsätta att, som neluddisterna leva nere på jorden som förr?

   Hur började du?

   Jag var ju inte ensam. Ylva var minst lika intresserad och nyfiken som jag. Så kom Evert och Anneli som fann på nya infallsvinklar och spekulationer. Eftersom vi redan hade påbörjat arbetet med SpåRätt Kunskaps- och Informationscenter, var det lätt att fortsätta. När vi samlade in och bearbetade information och fakta från upplysningstiden och framåt, kom vi ofta in på idéer, fakta, gissningar och fantasier om Solsystemet, galaxen Vintergatan, eller ”The Milky Way”, andra galaxer, nebulosor, stjärnbilder och fenomen som svarta hål. Vad kunde det finnas för andra materia där ute? Trodde vi på utomjordingar och UFO:s? Med EarthStar Ufo- och Astronomiförening, från Enköpings Enskilda Gymnasium och Samskola, med Ludde, Lotta och Nicke, fick vi en hel del frågor och svar att spinna vidare på. Ändå var det tydligt att rymdforskningen inte alls kommit så långt som vi ville tro, när vi tittade på science fiction-filmer från rymden. Där var det givet att resenärerna bara på några timmar kunde landa på andra planeter i andra galaxer, för att strida, älska, äta, festa och så resa iväg igen. Det var mer som en vanlig äventyrsberättelse, bara att den utspelade sig ute i rymden istället.