Men, var det inte så här, överallt? Det var väl inte bara så, i Sverige, därifrån du kommer?

   Nej, så var det överallt. Kvinnorna flyttade och männen blev kvar. Männen blev de neoluddister som höll fast vid traditioner och gamla sedvänjor. De försökte förklara sitt värde utifrån de värderingar som funnits förr. Att det var mannen och husbonden som bestämde i hemmet, försörjde fru och barn, var ute i det offentliga livet, sa vad han tyckte och var beredd att försvara sin egendom, sin familj och allt annat som tillhört hans släktingar och förfäder. Det var bara det att ingen brydde sig längre. Vad hade allt det som han talade om för värde, när han ändå bara satt och klagade och gnällde, dagarna i ända.

   Vad gjorde han då?

   Han samlades väl med de andra männen i byn, som levde som honom. En dag sa hans fru ifrån att hon måste skaffa sig ett arbete. Deras barn behövde mat och i framtiden skulle de ha en utbildning, så att de inte skulle behöva leva som sina föräldrar. Ett bättre liv i himlen var det ingen som trodde på längre. Det enda som gällde var att arbeta och sträva, utbilda sig och söka ett arbete med lön och status. Det fanns inget arbete att få där de levde, så nu var det hon som gav sig iväg, för att finna lyckan inne i staden, eller i något annat land, där det fortfarande fanns jobb och behövdes arbetskraft. Det här dög inte!