Joe, Mary, Zanna och Mich talade engelska med varandra. De lade själva märke till att den engelska de talade, långsamt förändrades. Det som motverkade denna effekt, var den allmänna informationen från SpåRätt som strömmade in i varje hem och hushåll, genom televisionen, datorerna och drömmaskinerna. Ändå kom människorna på egna begrepp, uttryck och talesätt, för vanliga föremål och händelser omkring dem. Istället för att säga det lite längre ordet ”drömmaskinen”, sa man enkelt istället bara ”drömmaren”. Uterummet utanför lägenheten var ju inte något riktigt ”ute”, som ute i naturen, nere på jorden. Därför sa man omväxlandes ”ut” och ”in”, som för att säga ”in i rummet” eller ”ut ur rummet”. Då man menade att man faktiskt gick utomhus”, ut”, kunde man likaväl säga att man ”gick in i ramverket”.

De satt i Planetariet och sökte efter någon bra idé att titta på och undersöka. Det var Zanna som blev först:

   Jag vet. Vi tittar på idén Häst.

   Såna finns inte längre, sa Mary. Åtminstone inte här i rymden.

   Nej, jag vet, sa Zanna. Det var därför som jag tycker att det kan vara kul!

   Då skriver jag, sa Joe, ”Häst” i datorn.

Det dröjde en liten stund, så kom en bild av en häst upp på skärmen i taket.

En text följde:

”Häst. Ej ett himmelsfenomen. I stjärnhimlen endast nebulosan Hästnebulosan, som ser ut att föreställa ett hästhuvud. Häst kan betyda flera saker och föremål, t ex ”Gunghäst”, ”Arbetshäst”, ”Plugghäst”, hoppredskapet ”häst” och olika hästdjur, som Zebra eller Åsna. Ordet ”Häst” kan ofta syfta på någon som är tålig, flitig och uthållig. En häst har en man, hovar och kan ridas med en sadel på ryggen. Till sadeln brukar det finnas stigbyglar. Hästdjur finns spridda över hela planeten Tellus. Hästar på någon annan planet är hittills okänt.”

   Jag vet, sa Mary, nu tittar vi på ”Tomte”!

Joe skrev ordet ”Tomte” i datorn. Så dröjde det ett tag igen.

Flera bilder av tomtar bläddrade förbi på skärmen. En del i röda luvor, stort vitt skägg och en röd klädedräkt eller kostym.

Så en text:

”Tomte. Finns ej varken på Tellus eller i rymden. Vetenskapliga belägg saknas, trots en långvarig och ihärdig forskning utan resultat. Antagligen en äldre vithårig man som kan föreställa helgonet Sankt Nicolaus. Ordet ”tomte” förekommer också i ordet ”tomt” som syftar på ett avgränsat område kring en gård, ett hus eller annan bebyggelse. ”Tomt” och ”Tomte” är ord som kan anknytas till både ”landsbygden” och ”hembygden”. Några ”stadstomtar” finns inte. ”Tomten” ute på landsbygden kan syfta på ett så kallat ”rå” eller ”väsen”. Det kan också syfta på ”gårdsvar”, ”husspöke” eller person som tar hand om, sköter och ser till ett hus eller en gård, ute på landsbygden eller i hembygden. Tomten kan också kallas för ”Nisse”, då och då förekommandes i ett och samma ord och uttryck: ”Tomtenisse”. Med ”tomtenisse” kan menas både en medeltida gammal föreställning om en liten, äldre man som ser till hemmet, huset och gården. Med ”tomtenisse” kan också menas en hjälpreda eller assistent till den stora Tomten, eller Jultomten. Släktrelationerna är oklara, då man sällan beskrivit kvinnliga hustomtar, jultomtar eller tomtenissar. I förekommande fall kan det vara en flicka eller kvinna utklädd till tomte eller tomtenisse, med tomtedräkt, tomteluva och tomteskägg. Tomtar eller liknande väsen ute i rymden finns det inga vetenskapliga belägg för. Tomtarna på jorden anses vara vidskepelse, skrock eller tro på något övernaturligt eller onaturligt. ”Tomtar på loftet” kan syfta på en person som inte är vid sina sinnens fulla bruk, förvirrad eller motsägelsefull.”

   Vad ska vi med det här, är det tänkt, frågade Zanna.

   Varje sådan här idé kan anknytas eller associeras till en annan idé. Tar vi till exempel ”Häst” och kombinerar det med ”Tomte, så får vi… Får se här… Det kommer snart…

”Idéer: ”Häst” och ”Tomte”:

Häst förekommande på landsbygden. Dragdjur, primitiv motor, till vagn eller släde. Användes också skogsbruket, för att dra timmer. Tomtens häst drar tomtens släde. Hästen drar släden till Julottan, på Juldagens tidiga morgon. Hästen anses vara Gårdstomtens bästa vän. Gårdstomten ger hästen havre att äta och vatten att dricka. När hästen drar Jultomtens släde, eller människornas släde, till Julottan, förses hästen och släden med bjällror och klockor, för att det ska låta. Bjällror och klockor anses ge ”Julstämning” med rikligt av snö, mörker, köld och många glittrande och blänkande stjärnor, uppe på himlen, ovanför hästen med släden.”

   Så här kan man hålla på, sa Joe.

   Vad är meningen med det, undrade Mich.

   Det kan ge en föreställningar att gestalta. När du nu kommer hem idag, efter vår rundvandring, kan du sätta dig ner vid datorn och rita en tomte och en släde. Så kan du lägga ut det på nätet, för att andra ska kunna titta och beundra din häst med tomte och släde.

   Varför skulle de vilja titta på det?

   Det är så vi gör här ute i rymden. Det brukar kallas för ”konst” eller ett ”hantverk”. Det är för att vi ska ha nåt att göra, när vi inte spelar bridge, lägger patiens, läser, spelar boule, dricker eftermiddagsfika eller kastar dart.

   Är det, frågade Zanna, inte detsamma vad man gör?

   Jo, svarade Mary, egentligen. Det tycker vi med, men så är det inte tänkt. När vi spelar kort, spelar boule eller kastar pil, så förändrar vi ju ingenting. Ingenting förblir synligt, efter förändringen.

   Vi spelar bridge. Efter ett tag vinner nån. En annan förlorar. Vi samlar in spelkorten till en hög, lägger kortleken på bordet och går därifrån. Ingenting har förändrats. Den som vinner idag, kan förlora i morgon. Några vinner oftare än andra, men det förändrar ingenting. Ingen blir känd eller berömd, för att ha vunnit flest bridgespel.

   Men när jag ritar en häst och en tomte, så förändras nåt?

   Javisst! Självklart! Du har visat din bild av hur en tomte och en häst ser ut. Andra har kanske också avbildat en häst och en tomte. Vilken bild är bäst? Vilken stämmer bäst överens med hur en tomte och en häst kan se ut?

   Det finns ju inga tomtar, sa Mich lite förvånat.

   Men det gör ingenting. Människor kommer ändå att ha åsikter om vilken tomte som bäst stämmer överens med deras egen bild av tomten.

   Ett tag, sa Mary, kommer alla att gilla din bild av tomten och hästen allra bäst. Tills att de tröttnar och vill se nåt annat. Så gör nån annan en bild av hästen och tomten. Då blir alla glada och gillar den bilden bäst. De jämför den nya bilden med den gamla bilden som du har gjort och så enas de om att den nya bilden är bättre och mer i överensstämmelse med hur tomten och hästen ska se ut. Så hamnar din bild i Stora Glömskan, om inte centraldatorn spar den, ifall det skulle komma fler bilder av tomtar och hästar?