Allt var bättre förr, sa Mich med ett litet ironiskt leende.

   Nej, inte allt. Men det fanns sådant som faktiskt var bättre. Som äppelpajen och vaniljsåsen. Tycker inte du det?

   Jodå, jag bara skojade lite. Visst förstår jag att människorna kommer att sakna Tellus. Det var ju ändå deras hemplanet. Deras enda hemplanet. Synd att de förstörde den, medan den fortfarande var frisk nog att rehabiliteras och återställas.

   Ändå…?

   Ändå måste de våga ta språnget, innan det är försent. Det finns fortfarande mycket att göra och att ordna. Robotarna och maskinerna kan bara utföra det som människorna redan har tänkt ut. En dator kan ju inte räkna ut vad men människa vill uppleva för nytt i sin vardag. De följer ett program, en föreställning, en vision och en förebild, men den kommer ändå från människorna. Om inte…?

   Om inte vad då, undrade Zanna?

   Om vi inte själva föreställer oss ett liv i en zoologisk park, där varje del är speciellt anpassat för de djur som ska bo och leva där, i resten av sina liv?

   Det låter inget kul.

   Nej, och inga besökare, publik eller åskådare har vi heller.

   Säg inte det.

   A propos förr, så hade människorna i alla fall Gud som föreställning om att Gud vet allt och ser allt. En gud som till och med kunde läsa människornas tankar och känslor.

   Men det kanske drömmaskinerna kan göra? Tror du inte det?

   Jo, i nån form och på nåt sätt, så tror jag faktiskt det. Drömmaskinerna designar om det som vi har skapat, till nåt okänt för oss själva. Drömmen blir inte densamma, åter och åter igen. Nån har sagt att allt man gör, blir man bättre på. Det kan ju stämma med drömmaskinerna med?

   Ju mer man drömmer, desto bättre?

   Ja, eller ju djupare man drömmer, desto innehållsrikare drömmar.

   Att du kan utvecklas också i drömmen och som drömmare?

   Ja, drömmen kan bli rikare och du kan uppleva mer i drömmen, än tidigare. Det är vad jag tror.

   Tror du inte att vi påverkas också när vi sedan kommer att måla och skapa bilder på papper och dukar?