Neoluddismen uppstår ur nihilismens verklighet.

Ludditerna, med den verklige eller fiktive ledargestalten Ned Ludd, sades ha funnits någon gång i början på 1800-talet, efter både den amerikanska revolutionen och den franska revolutionen. Det var ingen omöjlighet att båda revolutionerna var reaktioner på kolonialismen och koloniseringen av Afrika, Asien, Syd- och Nordamerika. Senare skulle också Australien kolonialiseras, för att tillhöra och ingå i det engelska imperiet.

Ludditerna sades vara inne i verkstäder, väverier och fabriker nattetid, för att slå sönder och förstöra de vävstolar och maskiner som skulle göra dem själva arbetslösa och som skulle förhindra dem att ge familjen ett skydd i hemmet och mat på bordet.

Med kolonialisternas handelsfartyg, som ofta utgick från Liverpool, kom handelsflottorna tillbaka med socker, bommull och tobak. Även besättningarna kunde smuggla med sig av andra lyxartiklar, för att dela ut till familjemedlemmarna, eller sälja på ”svarta bushen”. Visst fanns det väl tull och statliga myndigheter som ville lägga tassarna på smuggelgodset, eller låta beskatta varorna, men många såg säkert mellan fingrarna, med både det som kom in illegalt via hamnarna och det som såldes under disk, i pubarna eller hos handlarna Sjömännen och deras anhöriga hade i alla tider varit mer öppensinnade och nyfikna, än den övriga bybefolkingen.

Det betydde också att det kom balar med bomull, från bommullsodlingarna i Nord- och Sydamerika. Bomullen kom i stark konkurrens med ylle och linne. Det blev billigare även för vanligt folk, att kunna köpa bomullstyger, till hållbara byxor och vackra klänningar

Något århundrade senare skulle de syntetiska materialen, som nylon och andra plastiska material och tyger, vinna folks intresse, i varuhusen eller livsmedelsbutikerna.

På den tiden var människorna fortfarande imponerade av herrskapsfolkets varor, tjänster och utseenden. Det var säkert mycket, mycket sällan som man såg en kvinna med goda ekonomiska förhållanden, gå omkring i jeansbyxor, trasiga på knäna?