Skulle framtida generationer alls förstå spel som monopol, eller bara en enkel sak som ordet: ”vinna”? Ordet ”vinna” kunde lika gärna, i framtiden, betyda: ”bäst på att samarbeta”. Eller att kunna enas om samma målsättning?

Visst ägde Mich och Zanna på sätt och vis sitt hus, men det var bara ett hus av flera, varken med högre förmåner, bättre utsikt eller närheten till något eftertraktat.

Eftersom konkurrensen i framtiden handlade om att producera de bästa idéerna, fanns det i sig ingen plats för idéskapande, än någon annan. Det fanns ju inget patent att skaffa för sin produkt, men de som var bäst på att tillverka och utforma idéer, blev förstås mer aktade och bemötta med respekt. Det var också allt

Begåvningen eller talangen var ju ingen personlig eller privat gåva och egendom. Fanns den inte som tillgång för andra att kopiera bruka och använda, vad var den då värd?

Alla hade även fortsatt sina globala medborgarlöner, där boendet, livsmedel, kläder och annat livsnödvändigt ingick. De som, likt Mich just nu, arbetade vidare på sitt eget idématerial, var då och då beroende av att beställa sådana delar som inte gick att tillverka i 3D-skrivarna eller av robotnissarna ute på ramverket.

Mich hade fått en ny idé till sin drömmaskin. Han hade skissat på en tunnel eller en gång, som kunde leda ut i den yttre rymden. Eftersom han inte behövde något material till den, utan kunde skapa allt inne i drömmaskinen, utgick han från sin egen kroppsstorlek. Han var inte medveten om då att den var mycket lik Kristin Frånlandsvinds hemliga gång, mellan Tummens Borg, kyrkan vid Dreva Bruk, kyrkomuren och den hemliga gången ner till bryggan och båthuset vid Mälarens strand. Men så var det.

Istället för att bygga en raket eller annan rymdfarkost, ville han skapa en tunnel som ledde honom bort från rymdsamhället Averlant.

Mich letade fortfarande efter en kommunikation med ellekarna. Tunnelbygget var ju fiktivt och inte verkligt, men hur var det egentligen med samtalen, drömbubblorna, med ellekarna. Var de också beroende av materia, massa och ljusets hastighet?

Drömmaskinen kunde alltid bjuda på oväntade överraskningar. Där ute, ytterst ute vid gångens slut, ut mot universum, mötte han Cassandra. Hon höll på med ett liknande projekt, men det hade ingenting med kommunikation att göra.

Hon förklarade för Mich:

   Det här är bara en virtuell modell. Inne i min bostad finns det faktiska föremålet. Det här är ett teoretiskt experiment, för att förena växtlighet med fasta föremål. Jag har tagit skott från växten Järnek, för att få dem att växa till att bilda riktig metall, riktigt järn. Istället för att smida eller gjuta en järngrind, kan denna växt själv anpassa sina genetiska koder i växtens stamceller, så att växten växer ut, stelnar och blir till solitt järn.

Vad ska du ha det till?

   Jag tänker på ramverket. Tänk om ramverket skulle kunna börja konstuera och bygga sig själv, som en slingerväxt, en lian, en murgröna eller ett träd?