Mich i drömbubblans värld.

Under mänsklighetens historia hade människorna skapat myter om drömmarnas betydelse. I drömmarna kunde de uppleva fasansfulla eller underbara händelser. De kunde återse de döda och tro att drömmen var en vägledning in i framtiden. I drömmen under nöd och svält, kunde de drömma om var det kunde finnas mat och vad de skulle göra.

Drömmarna uppstod mellan den Stora Glömskan och det Stora Självklara. Det var som ett filter, men inte bara passivt som släppte genom något lite då och då. Att drömma var en aktivitet, som även hos djur kunde få det sovande djurets ansiktsdrag, ben och tassar i rörelse.

Ellekerna menade att drömmen i drömbubblan var rund som en boll till formen, men ändå samtidigt var en kanal mellan den Stora Glömskan och det Stora Självklara, mellan förflutet, nutid och framtid. Som utanför ljusets, rummets och tidens hav och fält, kunde förmedla sådant som var helt otroligt i verkligheten.

Det var naturligt att berätta drömmarna, att beskriva dem och att försöka gestalta dem. De kunde användas i samtal kring lägerelden, spelas upp med det egna folket som skådespelare, eller målas som bilder i grottorna.

I nutiden kunde drömmarna beskrivas som bilder, målningar, fotografier eller filmer. De kunde påminna om tevespel eller dataspel, med spännande äventyr, demoner, egendomliga djur och övernaturliga händelser. En sådan var en upplevelse av att drömmaren kunde sväva och flyga över marken. En annan som ansågs som ruskigare, var att jagas av ett vilddjur eller en flock med fientliga avsikter, men att benen inte löd, eller att fötterna var tunga som bly.

När drömmaren vaknade, var allt borta.